Önskeinlägg - Utställning



Först och främst, Tack så mycket! :D

Jaa jag är ju inte direkt proffs på att visa hästar, har endast gjort det 2 gånger, en gång med min förra ponny Kasper och en gång med Valle... Men jag hittade en sida där det stod mycket bra info så jag lägger upp den här, hoppas det är vad du ville ha ;) Redigerar lite i texten, tar bort onödigt osv (:


För att din ponny skall göra ett gott intryck är det viktigt att den är ren och prydlig. Många passar på att bada sin ponny dagen före utställningen och ryktar sedan noga. Ryck kanske man och svans (och kanske även pannluggen) så att de blir jämna.
Naturnära raser som russ, shetlandsponny m.fl. ska inte flätas eller ha rosetter i man och svans. På andra raser, såsom t.ex. svensk ridponny är det tillåtet.
Om din ponny behöver skos om eller verkas gör du det c:a en vecka före utställningen. Om ponnyn är ömfotad kan den inte visa sina bästa gångarter.

Uppvisaren skall vara prydligt klädd, hel och ren. Du kan exempelvis ha ett par snygga byxor, enfärgad collegetröja, skjorta eller liknande och skor som är bekväma att springa i. Om du har långt hår så sätt gärna upp det. Tänk på att det är ponnyn som skall dra till sig blickarna - inte du!

Ponnyer som är tre år och äldre visas i träns med vanligt bett och tyglar. Om du vill kan du ta bort nosgrimman. Ett- och tvååriga ston och valacker kan ha grimma och grimskaft. Hingstar ska alltid visas i träns, från ett års ålder och uppåt. Hingstar ska visas av person över 16 år med hjälm. Domaren har rätt att byta ut olämplig uppvisare.Så här går uppvisningen till
Först samlas alla klassens deltagare i/utanför ringen. Därefter tas ponnyerna fram en och en för bedömning medan de andra väntar på sin tur.
Kom i tid och håll koll på vem som är i tur in för bedömning.
Vid bedömningen ska du först ställa upp ponnyn framför domaren med den manfria sidan mot honom eller henne.
Ponnyn ska stå så att domaren ser alla fyra benen:


Därefter visas ponnyn i skritt och sedan i trav. I skritt ska ponnyn röra sig lugnt men med framåtbjudning. Du ska gå vid bogen på ponnyns vänstra sida.
Tyglarna håller du som när du leder ponnyn, i höger hand under ponnyns haka och tygeländen i vänster hand. I trav tar du tygeländen i höger hand.
Ponnyn ska röra sig snabbt med taktfasta rörelser. Föl visas delvis lösa, träna så att fölet är lätt att fånga in.

Klassvinnare och BIS (Best In Show)
När alla ponnyer är bedömda får deltagarna gå runt ringen igen medan domaren bestämmer sig för vilken ponny som är bäst, näst bäst osv. Även om två eller fler ponnyer får samma poäng så väljer man ändå ut en etta, en tvåa, en trea osv. i varje klass.
När domaren placerat ponnyerna i turordning får publiken höra vad varje ponny har fått för poäng och kritik. Därefter är det prisutdelning.
Den bästa ponnyn i varje klass kallas klassvinnare. På vissa utställningar väljer man att inte avslöja klassvinnarens poäng för att det skall bli mer spännande.

Bland de anmälda fölen koras Bästa föl och Reserv bästa föl som går vidare till BIS-finalen vid dagens slut.

De vuxna ston, valacker och hingstar som tilldelats guld eller blivit klassvinnare med 38 poäng eller mer är med i sista klassen, och vinnaren i den blir BEST IN SHOW (BIS) och den som kommer tvåa blir reserv BIS.


Kommentarer
Postat av: Anonym

tack så jätte mycke för all info :)

2010-07-22 @ 19:47:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback