Kür 31 juli 2011

Idag blev det ett ordentligt dressyrpass i ridhuset. Nu efter Kristian-träningarna har jag insett/bestämt mig för att varje dressyrpass verkligen ska vara svettigt och att vi verkligen ska trimma på något specifikt varje pass istället för att lulla runt och göra allt möjligt. Jag tycker i alla fall att vi lyckades idag hah! Började med att skritta fram samt trava/galoppera igång innan jag plockade upp honom i formen. Då körde jag lite på samlings-övningarna som vi gjorde hos Kristian för att Valle skulle komma igång i ryggen och lyssna framåt, och bakåt. Märkte direkt när vi började arbeta att han var riktigt pigg och taggad! När jag kände att vi hade kommit igång så satte jag på kür-musiken i mobilen och satte i hörlurarna i öronen och red igenom programmet en gång. Som sagt var Valle helt uppe i varv och vi kom in lite sent i musiken så det blev lite forserande tempo ibland och Valle blev stundtals öppen i formen och lite springig i travökningarna. Det gick dock bättre i förvända galoppen tycker jag! Och vi kom in perfekt i halten och hälsningen i slutet, bara det är jag nöjd med! När vi var klara som jobbade jag lite med travökningarna och slutorna. I hörnorna innan ökningarna så samlade jag upp till kortkort trav och höll sedan kvar den en stund in på diagonalen innan jag släppte ut honom lite, behövde knappt lägga till skänkeln så taggad sm han var :P I slutorna. Överdrev jag böjningen i halsen och var även noggrann med att få med rumpan. Tänkte inte på hur fort/långsamt han gick, målet var att han skulle komma igenom sig i halsen och inte gå stelt som en pinne. När jag tyckte att jag hade lyckats någorlunda med det så fortsatte jag med att göra skolorna i kür-programmet, dvs öppna mellan de två första bokstäverna på långsidan, sedan sluta över ridbanan till andra långsidan, och öppna igen sista biten. Red bara den en gång åt varje håll, vilket gick mycket bättre nu när han var mjukare och villigare i formen! Travade av efter det, gick in och stretchade samt spolade av honom. Sen fick han gå ungefär 10 minuter i skritten innan vi släppte ut honom i hagen igen :) Red i ungefär 45 minuter kanske.

Galoppträning 30 juli 2011

Igår red vi ut till Nils-Emils igen för lite galopp-intervaller! Det gick superbra. Den här gången gasade vi på ordentligt så att Valle verkligen skulle få sträcka ut. Han tyckte att det var superroligt, dock förstår jag inte hur han kunde tävla fälttävlan en gång i tiden, han är ju rädd för allt och alla ute i skogen :P Men men , vi var i alla fall ute i ungefär 50 minuter. Har fortfarande ingen dator så tyvärr blir det inga bilder...

Promenad 29 juli 2011

Idag åkte vi båt till Fågelbro! När vi kom fram så borstade vi av Valle innan vi gick ut för en promenad runt hotellet som tog ungefär 20 minuter. Valle fick gå 40 minuter i skritten när vi kom tillbaka till stallet, så sammanlagt var han ute i ungefär en timme idag ;) Batteriet på min dator är slut och laddaren är paj så jag bloggar på Peters Ipad, har som ni kanske förstår därför inga bilder så det blir ett tråkigt inlägg idag :/

Bilder från träningen igår


Valle i transporten!
Travar igång
Fina bakben ;)
Träning för Kristian 27-28 juli 2011

Ledsen för att jag inte bloggade igår, men här kommer ett låångt inlägg som kompensation!

I alla fall så har jag och mamma åkt till Ågesta för att träna för Kristian både igår och idag! Superkul och välbehövligt med hårdträning. Tränade på samma saker båda dagarna - samling och lösgjordhet.  Jag har vart allmänt dålig på att träna samling men efter de här träningarna inser jag hur mycket vi har användning för det, och hur mycket vi måste träna på det!

Övningarna vi gjorde på träningarna var mycket bra och givande. Vi började i skritt, i arbetsform 2 meter innanför spåret på fyrkanten. Red först i ganska bra tempo för att sedan korta in skritten så mycket som möjligt utan att Valle skulle försöka stanna eller tappa bjudningen. Jag skulle hålla så jämn och stadig hand som möjligt och inte använda skänkeln förutom när han försökte stanna. Gick så en bit och sedan fram igen, noggrannt med att han skulle gå fram när jag gav hjälpen. Jag skulle samtidigt hålla kvar handen med armbågarna nära kroppen utan att lätta med handen när vi skulle gå framåt igen. Sedan gjorde vi samma sak i traven, red i riktigt friskt, framåt tempo för att sedan korta upp i riktigt samlad trav, nästan så att det blev skritt. Även här skulle jag tänka på riktigt jämna tygeltag och så lite skänkel som möjligt. Gjorde likadant i galopp, och i båda varven i alla gångarter. I traven och galoppen gjorde vi även små 8metersvolter, igår endast i det samlade tempot, men idag även i det friska och hälften hälften, började med friskt tempo några steg för att sedan korta upp och tvärtom.
När vi skulle fram i det friska tempot blev det några gånger så att Valle tryckte upp huvudet och nacken, så vi jobbade även på det - att han istället skulle sänka formen lite när vi gick igång framåt.

Idag gjorde vi samma sak och lade till lite mer komplicerade övningar. Den första var bakdelsvändningar. Vi "skapade" 3 olika tempon i skritten - den superkorta, den långa och en mitt emellan. Den mitt emellan kombinerade kortare steglängd från den samlade skritten med energin från den lite mer ökade skritten. Och i mitt emellan-skritten skulle vi alltså göra vändningarna. De första vändningarna blev lite för sega i trampen, men sedan fick jag till det lite bättre så att Valle trampade bättre med bakbenen i vändningen =)
Den andra, mer komplicerade övningen, var förvänd galopp. Här red vi alltså på en stor volt först med samling-ökningar, sedan gjorde vi helt enkelt 8volter där vi både samlade och ökade om vartannat. I höger galopp gick det bäst, i vänster så fastnade han alldeles för mycket i vänstertygeln och ville inte ställa utåt i förvända så när jag skulle ställa mer utåt så mer eller mindre vägrade han så jag var tvungen att ta i väldigt mycket, fick ont i armen till sist :P Gjorde i alla fall den här övningen på olika stora volter.
Den tredje och avslutande övningen vi gjorde idag var några öppnor i varje varv. De gick okey, dock måste jag tänka på att inte fastna i mina hjälper så det blir helt stumt, samt att inte dra bak innerskänkeln för mycket eller hålla händerna för nära varandra.

Jag är otroligt nöjd över båda dagarnas pass, speciellt onsdagens! Trodde aldrig att Valle skulle komma ner i så bra, rund form som han gjorde, med tanke på att vi inte ridit så mycket. Är superstolt över min lilla polle!


Mamma fotade lite idag, dock måste jag verkligen sova nu så jag lägger upp lite bilder imorgon istället!

26 juli 2011

Idag blev det en kortare uteritt på 30 minuter. Red runt korthålsbanan till ängen vid Grönköping, tog ett par varv i galopp och lite trav där, och skrittade sedan hem via grusvägen vid hotellet. Valle var jätteduktig =)


Underbar ponny 25 juli 2011

Idag blev det som sagt lite lätt dressyr i ridhuset! Planen var att skritta fram & av runt hotellet men det satte regnet stopp för... Ville inte förstöra sadeln eller stövlarna mer än nödvändigt :P

Som sagt var det ett lätt pass idag, kände bara igenom honom lite i i alla gångarter, gjorde ett par ökningar, lite skänkelvikningar & skolor samt förvänd galopp. Formen var så klart skraltig efter att inte blivit riden på 3 veckor, det är ju förståeligt. Men Valles motor - WOW! Helt galet, formen spelade ingen roll idag kan jag säga, jag satt ändå där uppe på hästryggen och skrattade av lycka. Valle trampade på som en gud med bakbenen och arbetade superfint med ryggen. Jag har känt det de här få dagarna jag har ridit efter spat, han verkligen arbetar igenom hela kroppen mycket bättre och får bättre övertramp i skritten. I slutet av passet gjorde jag 2 galoppökningar, och herregud - Gunilla skulle sett dom ökningarna! Formen var väl inte speciellt fin men som han tog i! Och jag behövde knappt nudda med skänkeln innan han for iväg! Herregud säger jag bara, nu gäller det bara att försöka hålla kvar det här. Red bara i 35 minuter =)


Uteritt 24 juli 2011

Idag tog vi en skön uteritt längs Nils-Emils innehållande galoppintervaller! Skrittade och travade på väg till skogsvägen, arbetade bara i låg form med lösgjordhet. När vi väl kom in på skogsstigen (efter sista husområdet på kartan) så galopperade vi några längor fram och tillbaka till stranden innan vi skrittade hem igen. Valle var på hugget och tyckte att det var superroligt! Vi var väl ute i alla fall 50 minuter.


Hööks

På väg till stallet idag så svängde vi förbi Hööks för att köpa några nödvändiga grejer:

• Brunt dressyrspö, jag råkade böja sönder mitt gamla (a)
• Ridhandskar
• Ihopfällbar pall, att ha när vi knoppar på tävling
• Flugspray
• Lädertyglar, med "inbyggda" stopparHärlig dag 23 juli 2011

Igår hämtade vi ju som sagt Valle! Han stod 20 minuter på vitafloor innan vi åkte och sedan gick han i skritten 45 minuter när vi kom hem =)

Idag åkte jag och mami till stallet på eftermiddagen. Just nu går Valle ute heldagar med Oddy så vi tog in honom när vi kom. Borstade av och fixade innan jag hoppade upp för en mysig skrittur i solskenet! Red ner till stora ängen och skrittade över den och sedan längs vägen till stallet igen. Valle gick på långa tyglar förutom på ängen, jobbade bara lösgörande och ställa-böja, inget annat. Valle skötte sig utmärkt! Han kändes även mycket mjuk och villig neråt i formen. Efter 3 veckor på Karlslund har han ju byggt riktigt fina muskler, främst på lår och vid manken/bogen. Och han har ökat sin styrka i allmänhet, och enligt hur han kändes att skritta på idag så har det gett resultat! Han kändes riktigt igenom i kroppen och elastisk i ryggen och han verkligen gungade igenom sig, riktigt kul! Vi var ute i 55 minuter, dock inte ansträngande.

Är galet taggad inför måndag, då ska jag rida igenom ett ordentligt dressyrpass för första gången! Längtar ♥

Efter passet så fick Valle sig en ordentlig dusch/schampoonering, vilket verkligen behövdes! Så nu är han även en aning renare. Både jag och mami tog lite bilder idag, och jag fixade en bild från Google Earth på hur ridvägen ser ut! :D


Valle! <3


På ängen


Gullig efter ritten <3


Snygging efter bad


Älskade lilla guldponnyn <3

Valle är äntligen på väg hem! <3

dsc01361 (MMS)

Valle är äntligen på väg hem! <3


LäsarfrågaSvar: Vattenbandsträning är en mycket effektiv metod att träna upp en skadad häst eller för att ge sin häst en skonsam uppträning efter skada, eller bara för att ge alternativ träning till en redan upptränad häst.

Internationella tester av denna träningsmetod har visat att "det är en perfekt lösning för att få ökad kondition och förbättrad prestation, att den främjar korrekt hållning och balanserad gång, ökar hjärtfunktionen, gynnar muskelutvecklingen samt förbättrar flexibiliteten".
Ytterligare mätningar har visat att återuppträning på vattenband reducerar rehabiliteringstiden med 50-60%.

Vattenträning gör hästen liksidig och mjukare i sin kropp. Då hästen skrittar på vattenbandet är belastningen på leder, senor och ligament skonsammare än vid träning på marken. Hästens rygg och muskler byggs upp snabbt med hjälp av vattenmotståndet samtidigt som viktbelastningen på benen reduceras.

Vattenträningen kan användas för att rehabilitera alla slags skador som kräver kontrollerad igångsättning och uppträning. Några exempel:

• Muskelskador som sträckning, spänningar och stelhet.
• Igångsättning/uppträning efter behandlade inflammationer i leder.
• Frakturer som är läkta och hästen ska sättas igång sakta.
• Senskador och gaffelband.
• Ryggproblem såsom ryggont/dåligt musklad rygg.

Vatten träning är även bra för fullt friska tränande hästar som behöver träna liksidigt och få miljöombyte och en annan träningsform ett tag. Vatten träningen gör hästen liksidig och mjuk i kroppen. Efter bara en veckas träning i vatten märker man stor skillnad.

Även den unga hästen kan gå i vatten för att träna upp sin bärkraft, ryggmuskulatur och kondition. Det gör den unga hästen starkare och mer förberedd inför kommande uppgifter.

Text lånad från Ankans hemsida, www.karlslundsgard.se

Imorgon hämtar vi Valle!

Yes jag sitter fortfarande utan häst haha. Imorgon eftermiddag ska vi i alla fall äntligen hämta honom så det känns otroligt skönt! Då ska vi sätta igång med träning, träning, träning! Efter att Valle behandlades tycker Ankan att han har blivit mycket piggare i allmänhet, och mer alert på vattenbandet! Hon säger även att han har byggt mycket mer muskler, ska bli kul att se imorgon! :D


Update om läget!

Ja nu kommer en till liten update om hur allt ligger till!

Valle har stått på Vitafloor & solat solarium sedan veterinären var där i tisdags. Imorgon ska han börja jobba igen och gå på vattenband. På tisdag eller onsdag ska vi äntligen åka och hämta hem guldponnyn! Usch han har vart där borta i 2 veckor nu, 2,5 på tisdag/onsdag.

Imorgon eftermiddag åker jag till Linköping för att spendera lite tid med en saknad vän, kommer tillbaka på tisdag eftermiddag så nästa gång jag uppdaterar är förmodligen när vi hämtat Valle nästa vecka!

Måste ändå tacka för att alla fortsätter gå in på bloggen för att checka läget! Statistiken har inte sjunkit vad jag märkt sedan vi lämnade Valle och uppdateringen blev lägre, så tack!


Veterinär igår

Igår så blev Valle böjd av veterinär John. Jag och mamma kunde inte åka dit tyvärr. Men han behandlade i alla fall kotorna runt om samt bakknäna. Han sa att Valle skulle behöva gå ner i vikt hah, så det blir hårdträning när han kommer hem :P Nu ska Valle vila 4 dagar och sedan gå på vattenband 4 dagar sen är han igång igen och då ska vi äntligen hämta hem honom! :D


Valle på vattnet

Filmade en liten snutt igår när Valle tränade!


Tripp till Karlslund

Idag begav jag och mamma oss till Karlslund och kollade när Valle gick på vattenband! Han var superduktig, han hade bra kondis för han blev knappt andfådd, jag blev lite förvånad faktiskt :P Tog lite bilder med Peters kamera så här kommer lite bilder :D
Valle i hagen när vi kom, gullig smutsgris =)


Vattenband och sedan solarium efteråt, kunglig behandling!

Bilder från kursen


Jag sitter som en apa men Valle ser så fin ut så ;D
Ebba på sin nya ponny, Vickan som är helt underbar! Detta är hennes arbetstrav ;)


Stretching


Tårta till födelsedagsbarnet! 16 år <3


Mums tyckte Valle :D

Utan häst

Ja som ni kanske förstått har jag lite semester från hästeriet, så det blir lite sämre uppdatering, jag skriver när jag fått uppdateringar om hur det går med Valle! Sen åker vi ju ner på torsdag och jag ska rida lite, då skriver jag också efter det =)

Snart kommer dock ett inlägg med lite bilder från kursens första dag, som mamma fotade!

Karlslund 2 juli 2011

I lördags åkte jag och mamma till stallet strax efter lunch, ryktade smutsig ponny och packade in honom i transporten. Körde honom till Karlslund där han ska stå nu i närmare 2 veckor och gå på vattenband, Vitafloor, stå i solarium, få laser osv.

Fysioterapeuten Helene kom och kollade på honom, klämde och kände lite. Sedan longerade vi lite och hon böjde båda bakkotorna och vä. bakknä då hon tyckte att det kändes och såg ut som att det var något där. Mamma såg ingenting när vi sprang, men Helene såg en liiiten ojämnhet. Efter det så gick hon igenom honom med djupgående ultraljud och massage i hela kroppen, galet skönt tyckte Valle!

Här är Valles schema som Helene och Ankan har lagt upp tillsammans:

Lördag 2/7 - Genomgång och djupgående ultraljud/massage på hela kroppen.

Söndag 3/7 - Vila i hagen

Måndag 4/7 - Laser på utsatta ställen & lätt pass på vattenbandet på kvällen.


Tisdag 5/7 - Helene kommer och känner igenom honom igen så allt är ok. Vitafloor och solarium.

Onsdag 6/7 - Vattenband.

Torsdag 7/7  - Lätt träning på bandet utan vatten, jag rider igenom på kvällen.

Fredag 8/7 - Vattenband.

Lördag 9/7 - Vitafloor och solarium.

Söndag 10/7 - Vattenband.

Måndag 11/7 - Veterinär kommer och behandlar.

Tisdag 12/7 - Laser, vitafloor, solarium.

Onsdag 13/7 -
Laser, vitafloor, solarium.

Sen ska han förmodligen fortsätta några dagar på vattenband innan vi hämtar honom =)


Vitafloor är ett vibrerande golv. Det har bevisad effekt på senskador, muskler och genomblödning. Vitafloor ökar blodgenomströmningen och bidrar till att slaggprodukter transporteras snabbare ur kroppen samt att musklerna slappnar av. Den sänker bla temperaturen i lederna och ökar genomblödningen i senorna.


Så högt vatten går dock inte Valle i :P

1 juli 2011

Valle kördes ju hem till Fågelbro den 30onde, och fick gå i skritten i fredags. Jag var med i stallet på Norrby med Ebba och Hannah, deras hästar vilade också. Efter stallet åkte vi till Gripen och kollade på ponnydressyrtävlingarna hela dagen/kvällen! :D

30 juni 2011

Valle fick gå ett tag i hagen hos Gunilla, och jag betade honom lite, annars fick han vila =)

Jag följde med Ebba-Vickan och Hannah-Sessan ut och skrittade, jag fick låna Ebbas C-ponny Totte :P Mysigt var det <3


Gammal bild på Ebba och Totte :D <3

Kurs för Gunilla, dag 2 - 29 juni 2011

Andra dagen började likadant som den första - mackor och planering! Idag red jag näst sist, innan Ebba. Vi red upp till ridhuset tillsammans med Elena-Casino idag, för att jag skulle rida igenom küren! :D Det går ju inte på utebanan hemma hos Gunilla då den är för liten.

När vi kommit upp så joggade jag lite medan Gunilla kopplade in Elenas iPod i högtalarna. Red sedan igenom programmet 2 gånger, skrittade medan Elena red sin kür en gång, sen red jag igenom det en sista gång. Jag hade inte hunnit lära mig musiken och inte heller ridit igenom programmet tidigare, så med tanke på det så var jag nöjd! Programmet passade Valle tycker jag. Sista gången låg jag perfekt tajmat med musiken när galoppen började, men jag kom ändå in i avslutningshalten för tidigt. Detta på grund av att jag inte samlade tillräckligt i förvända galoppen kom jag på, så det är bra att jag vet vad som orsakade detta.

Det är verkligen toppen att jag har fått ärva Elenas ponnykür, inte bara för att den är grymt bra, utan även för att det är jättebra att kunna få hjälp av både Gunilla och Elena, som är proffs på den :P Fick lite tips, men valde att inte rida igenom den en gång till då Valle var trött och helt svettig =) Skrittade hem till stallet igen och spolade av honom.

Sen när Ebba var klar med ponnyn gick vi upp och åt lunch, spaghetti med köttfärssås!

Markarbetespasset idag fick jag rida med Hannah-Sessan och Ebba-Totte. Vi började passet med övergångar galopp-skritt-galopp-skritt osv, det gick bra! Sedan skritthoppade vi och Gunilla höjde eftersom. Jag hoppade upp till 80 cm tror jag, Ebba hoppade 85 cm och Hannah hoppade hela 95! Grymt :D Haha.

Valle fick stå kvar en extra natt hos Gunilla då det blev sent för mamma att åka och hämta oss, och jag fick sova hos Hannah!


Kurs för Gunilla, dag 1 - 28 juni 2011

Kursen började klockan 8 med oboy och mackor i Gunillas kök, vi satte ut tider för när alla skulle träna på förmiddagen. Jag fick sista tiden, så jag hade hela förmiddagen på mig att kolla på de andra, fixa Valles grejor och borsta och babbla :P

Det var ju otroooligt varmt så när jag väl hoppade upp skrittade jag bara fram och jobbade lite i skritt & joggade. När passet började så tog jag upp honom i bättre form. Vi arbetade mest med övergångar och tempoväxlingar. Började med trav, gick ner i skritt några steg, sedan fram i trav igen, och var noggrann med att han skulle lyssna direkt och så. Började sedan göra halvhalter i traven, så jag vi näästan saktade av till skritt men att jag sedan ångrade mig och fortsatte i trav. Ett par gånger blev det avbrott, men det gick rätt bra annars!

Sedan fortsatte vi i galoppen, red galopp och sedan skritt 3-5 steg och galopp igen, som enkla byten fast utan bytet :P Red allt på volten, sedan red vi även med bestämda antal galoppsprång, först 4, sedan 3, sen 2 och till sist ett. Detta gjorde vi också på volten, sen red vi några diagonaler med 3 språng - skritt - 3 språng - skritt - 3 språng osv hela diagonalen.

Jag tyckte att hela passet kändes bra, red på bettlösa och jag kan inte få wow-känslan på det ännu, men det kändes bra och Valle blev inte alltför tung och hängig i "munnen"! Är väldigt nöjd =)

Efter att vi blivit klara med ponnysarna gick vi upp till Gunilla igen för lunch, stuvade makaroner med köttbullar, mums!

På eftermiddagen var det markarbete som gällde! Jag fick rida med Hannah på Sessan, kult kult! Började först på volten och "tränade" på att ställa hästarna, ställde in och ut och red småvolter felställt osv för att mjuka upp lite. Sen började vi med markarbetet, som bestod av bommar i en solfjäder i ena hörnan, och galoppbommar med sockerbitar på långsidan. Red först det, vilket gick okey, tror inte att avstånden på galoppbommarna var riktigt rätt för Valle så det blev lite klumpigt över dom haha.

Sen la Gunilla upp bommarna bitvis och höjde, till sist låg det som en trippelbarr. De två yttersta bommarna låg på stående sockerbitar, medan den i mitten låg på halv-liggande sockerbitar.

Jag tycker ändå att allt gick bra! Valle är så duktig ♥

Har tyvärr inga bilder alls från kursen, så det blir en gammal =/


Underbar vecka

Ingen bloggning den här veckan, har inte haft dator ;) Jag är faktiskt inte ledsen för det den här gången, har haft så galet roligt! Sov hos Ebba mån-ons, kurs för Gunilla tis-ons. Sen sov jag hos Hannah med Ebba ons-fre. Igår fredag åkte jag och Ebba med Hannah & Annelie till Gripen och kollade på dressyrtävlingar. Har haft grymt kul!

Nu ska jag i alla fall blogga lite om kursen och så, kommer i ett senare inlägg ;)